Milestone 1

Предадени решения

Краен срок:
19.05.2014 17:00
Точки:
20

Срокът за предаване на решения е отминал

Обещахме, че ще представяте проектите си на части(milestones) и тъй като сме хора, които много държат на думата си, ето и заданието за първата част от проектите ви.

Хранилище

Всеки проект трябва да има публично достъпно хранилище. Предпочитаме да използвате git и github, навити сме на mercurial вместо git и сме съвсем ОК с bitbucket, gitorious, че даже и собствено хостнато хранилище. С GitHub обаче ще стане най-лесно, пък и повечето вече имате регистрации там.

Задачата ви се състои в това да създадете публично хранилище за вашия проект, като имаме няколко малки условия:

  • Хранилището трябва да има адекватно име. Примери за неадекватни имена: "my-python-project", "python-2014", "proekt-po-piton", "pitonya-14"
  • В хранилището трябва да има файл README.md, в който да опишете какво ще представлява проекта когато достигне завършен вид, какви функционалности очаквате да има и как си представяте да бъде използван.
  • Освен това трябва да има и файл LICENSE, в който да е лиценза, под който искате да се разпространява приложението.

Пояснения

README

Не трябва да бъде технически, а чисто описателен. Например:

  • Ако проектът е игра опишете идеята на играта, какви са целите в нея и какви допълнителни функционалности ще има(запазване/зареждане на игра, multiplayer през мрежа или на една машина, scoreboard, дали ще има графичен интерфейс и/или конзолен и прочее).
  • Ако правите web application опишете ориентировъчно каква функционалност ще предоставя, каква информация ще дава и получава потребителя и как това ще бъде полезно.
  • Ако правите библиотека опишете какъв проблем ще решава тя и дайте пример за това как си представяте че ще бъде използвана.
  • ...

Искаме да опишете приблизителен план на това, което ще успеете да реализирате до края на втория milestone, който ще бъде ~две седмици след края на първия.

LICENSE

Има много възможности, на този етап изборът не е изключително важен. Ако нямате претенции/представа какъв лиценз да изберете, ние бихме препоръчали GNU GPL v3. Условието е кодът да бъде публично достъпен и всеки който желае да има право да го използва за собствени цели. GitHub и Gitorious дават възможност да изберете лиценз от dropdown меню при създаване на ново хранилище. Като цяло избирането на лиценз не е тривиална задача, за това няма да поставяме кой знае каква тежест върху това, а ако имате интерес вижте Choosing a license.

Промени

В един идеален свят всичко, което опишете ще бъде реализирано в крайния проект. Ние гледаме малко по-реалистично на нещата и нямаме проблем с това крайния вид на проекта да е малко по-различен от това, което опишете първоначално, в някакви разумни граници разбира се.

Feedback

Преди да стигнем втория milestone на проектите ви ще сме разгледали описанията на всички и ще дадем потенциални забележки където имаме такива.

Защо?!

Още в началото на курса обещахме, че целта ни не е просто да научите да пишете код на python, а да станете (по-добри) програмисти. Отвъд писането на код програмирането е много неща, едно от които е способността да презентирате и споделяте работата си със света по адекватен начин. За това и този milestone от проектите ви се състои именно в задача в тази посока.

Не, сериозно... Защо?!

Именно защото сме убедени, че тази част от проектите ви е важна искаме да я свършите първо. Без код, без тестове, без архитектура, само описание и лиценз. Гарантираме си че сме ви ангажирали с една малка част от проектите още сега, а така карайки ви да отделите час-два неволно ще се замислите и за останалата част от задачата, без да се налага да навлизате в по-тегавите детайли. Знаем, че всяко нещо в университета се върши в последния момент по правило, за това предпочитаме да има няколко последни момента. Дори да кажем колко е задължително да имате добро описание и лиценз на проекта си в публично хранилище, ако оставим всичко за на края повечето от вас ще свършат това проформа в последните 20 минути преди да покажат проекта си и ще го свършат изключително през пръсти и нехайно. Така си гарантираме, че можем да избегнем този вариант.

Задание

Като решение на тази задача изпратете само един python коментар, в който да има линк към вашето хранилище, например:

#https://github.com/fmi/python-homework/